fbpx

SMYKKEPLEJE

Pleje af perler og sten

Hvis du har fundet nogle smukke perlesmykker, som du virkelig ønsker at bære i mange år fremover, er det vigtigt at vide lidt om, hvordan man plejer og vedligeholder sine perler.

Perler er levende organismer og kan være følsomme over for store temperaturforskelle. En smuk perlekæde, som du har brugt en hel dag eller aften, er blevet varm af din kropsvarme. Når du tager den af, skal du lægge den i en æske, gerne den du modtog, da du købte perlekæden. Du kan også lægge perlekæden i dit smykkeskrin. Du må ikke tage perlekæden af og lægge den direkte på en kold vask, et koldt bord eller andre kølige overflader. Perlerne kan simpelthen blive ødelagt af temperaturforskellene. 

Derudover er bomuldsprodukter også et no-go. Bomuld kan absorbere det naturlige fedtlag, der er omkring perlen. Dette fedtlag er med til at give perlen den fantastiske glans du oplever, og bomulden kan altså fjerne denne glans fra perlen. 

Det er sejt at vide, at perler er lavet af en musling. Det hele starter med et lille sandkorn, der har ligget og forstyrret muslingen. Derfor danner muslingen en skald af perlemor omkring sandkornet, for at kornet ikke skader muslingen. Muslingen bliver ved med at danne små tynde lag af perlemor omkring sandkornet og jo længere tid muslingen får lov til at bearbejde denne process, jo større en perle bliver dannet. Til sidst er en perle fuldt dannet på en fantastisk og vidunderlig måde. 

Hvis du har en perlehalskæde, skal du have den trukket om den hvert andet år, hvis du bruger den regelmæssigt. Normalt binder man en knude mellem hver perle, således at hvis tråden går i stykker, mister du kun én perle og ikke alle. At få trukket sin perlekæde om med knuder er bestemt noget vi anbefaler, da mange perler er værdifulde, så et tab af flere perler ville være en katastrofe. Knuderne beskytter desuden perlerne, så de ikke kan gnide sig mod hinanden og slide på perlemoren.

Lejlighedsvis bør du tage en ren klud og vride den op i lidt lunkent vand. Kluden skal næsten føles tør. Derefter trækker du perlekæden igennem kluden for på den måde at fjerne snavs, make-up og andet som kan sætte sig på perlerne og skade dem.

Sten er ikke nær så følsomme som perler. Vi anbefaler, at du tager en blød tandbørste med lidt lunkent vand og lidt rengøringsmiddel og børster snavs væk på en blid og effektiv måde. Nogle gange kan det være svært at tørre stenene da de er ifattet i smykket og har grapper og andet rundt om dem. Her kan du tage smykket og lægge det i en klud i hånden og tørre dem let med din hårtørrer. Hvis dit smykke kun indeholder sten og ikke perler, kan du også vælge at bruge smykkerens som renser metallet effektivt. 

Hvis du vil vide mere om perle- og stenpleje, kan du klikke på disse links: